door Cheyenne Purchase en Danielle Hollander

Er was een tijd, lang geleden, dat je als kind automatisch door je ouders naar een club of een jeugdvereniging werd gestuurd. Vandaag de dag is dat niet meer zo automatisch. Kinderen brengen hun tijd, tussen sportverenigingen en school, door achter tablets, TV of PC. Stichting J&S probeert hier in De Gorzen, een verschil in te maken.

Mieke Wigmans is een typische voorbeeld van iemand met hart voor de gemeenschap. Een keer in de veertien dagen organiseert ze activiteiten met kinderen die een extra zetje nodig hebben. Lenie Hoogstad kookt na afloop een gezonde maaltijd en vrijwilligers vullen aan waar nodig. Cheyenne Purchase en Danielle Hollander bezochten dit initiatief.

Wat direct opvalt is de vertrouwensband die de kinderen hebben met de leiding: kinderen vertellen persoonlijke verhalen en vragen advies.

Opvallend is dat kinderen bij binnenkomst direct de telefoon moeten inleveren: het gaat hier niet om instagram of snapchat, maar om echt contact. Daar waar andere kinderen moord en brand schreeuwen zodra je in de buurt van hun telefoon komt, worden hier de telefoons zonder blikken of blozen afgegeven. Kinderen spelen spelletjes en socialiseren.

In de huidige tijd vergeten we wel eens dat leren socialiseren voor kinderen erg belangrijk is. Kinderen hebben behoefte aan het kunnen delen van wat hen bezig houdt buiten de ouders om. In vroeger tijden had je daar ooms, tantes en grootouders voor, maar minder hechte families zorgen er voor dat de mogelijkheden steeds kleiner worden. Stichting J&S vult hier een belangrijke behoefte in. Zij vangen kinderen op, stimuleren en motiveren vanuit een veilige omgeving waar kinderen zich thuis voelen. Een van de initiatieven die ze ontplooien is het opzetten en verstevigen van de band tussen senioren en kinderen.

Er worden regelmatig avonden georganiseerd om senioren die het wat moeilijker hebben en kinderen samen in contact te brengen door de kinderen te laten koken, te serveren en samen te eten. Deze stichting zorgt echt voor de saamhorigheid in de wijk, en sociale controle. Er werd ook regelmatig tijdens deze bijeenkomst benadrukt hoe belangrijk het is dat de kinderen voor elkaar opkomen en elkaar altijd helpen.

Dit is één van onze kernwaarden als partij, en het is mooi om dit in de praktijk zo terug te zien. Danielle en Cheyenne merkten dat het bij alle betrokkenen, stichting J&S en de vrijwilligers uit het hart kwam. Dit zou in elke wijk opgezet moeten worden, omdat het belangrijk is om de kinderen de lessen te leren die ze thuis of op school niet krijgen , maar ook om ze in deze onze maatschappij een stukje veiligheid, saamhorigheid en liefde te geven.

Denkt u: dat wil ik ook?

Neem contact op met Stichting J&S! mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.