Een oproep aan elke jongere in Schiedam en daarbuiten.

Door Eddy Silva

In een tijd van instant informatie, waarin social media en TV een continue stroom van slecht nieuws uitbraakt, lijkt het alsof de maatschappij om ons heen steeds in conflict is. Lijkt het dat niemand meer echt met elkaar praat, behalve schelden. Om mij heen zie ik angst en wantrouwen richting alles wat anders is. Dingen moeten “verboden” worden, luisteren naar een ander doe je niet meer, en discussies ga je niet meer aan uit angst voor de reactie. Het lijkt alsof we alleen maar machteloos kunnen toekijken.

Daarom wil ik specifiek jou aanspreken. Ja, jij. Ik vraag jou persoonlijk: doe daar niet aan mee. Wij zijn niet machteloos, wij als jongeren. Kijk eens naar het verleden en wat er al bereikt is. Kijk naar de problemen die ze 100 jaar geleden hadden en wat daarvan is geworden. Alle problemen die wij als maatschappij hebben zijn gemaakt door mensen, en kunnen opgelost worden door mensen. Mensen die weten dat ze beter kunnen zijn dan hun omgeving denkt. Mensen zoals jij en ik.

Stel, je zou zelf mogen kiezen wanneer je geboren zou worden – maar je zou niet weten welk geslacht je zou zijn, welke afkomst, etniciteit, religie of klasse. Als je een tijdperk zou mogen kiezen waar de kansen op een goed, gezond en welvarend leven het grootst waren?  Welke tijd zou dat zijn? Nu, toch? Natuurlijk is er veel te zeggen over seksisme, intolerantie, inkomen, maar hoe was dat 50 of 100 jaar geleden? Of 200 jaar?   

Nu. Het is niet de tijd voor ons om achterover te leunen, het is tijd om met optimisme naar de toekomst te kijken. Jij en ik staan in een wereld waar wij invloed op kunnen uitoefenen. Echt. Nog nooit hebben jongeren zoveel middelen gehad om een beter Schiedam, een beter Nederland of zelfs een betere wereld te maken. Kijk naar de invloed die scholieren in de Verenigde Staten hebben op de hele wapendiscussie daar. Elke volwassene weet toch dat als je in discussie gaat met een scholier je altijd overkomt als de slechterik?

Het pessimisme en cynisme moet doorbroken worden. Vooruitgang is mogelijk, problemen kunnen opgelost worden. Vooruitgang is het doorbreken van barrières, bruggen bouwen en opstaan voor de tolerantie en diversiteit waar wij als jongeren voor staan. Vooruitgang is niet automatisch. Het is niet gemakkelijk, het vraagt doorzettingsvermogen, discipline en geloof. Zo hebben vrouwen stemrecht gewonnen, arbeiders rechten, zo zijn er burgerrechten en LHBT rechten gekomen. Omdat mensen zoals jij en ik hun leven en reputatie riskeerden zodat wij een betere wereld zouden kennen.

Het is de hoop die onze generatie brengt. Wij zijn de eerste generatie die de wereld niet meer ziet als een ding op een kaart, de eerste generatie die het normaal vindt om met mensen van verschillende culturen te praten. Wij zien de wereld niet als een bedreiging maar als een kans: een kans om te leren, te ontdekken en te praten. Wij zijn de generatie die diversiteit niet als een vloek ziet, maar als een kans.

Wij hebben alles in handen om de wereld te veranderen, het is aan ons. Het is tijd dat ook jouw stem gehoord wordt. Blijf ontdekken,

Sta met mij voor de verandering die wij willen. Sta met mij zodat wij allemaal de zelfde kansen in onderwijs en werk hebben, Sta met mij zodat als je een droom hebt er een keer gezegd wordt dat je deze kan en mag bereiken, dat migranten en vluchtelingen zich welkom voelen, dat mensen met handicaps zich niet tweederangs voelen, en dat vrouwen vrij van geweld over straat kunnen lopen. Dat zijn mijn doelen, daarom ben ik kandidaat, en ik vraag je met mij te staan. Laten we gehoord worden.

Laten wij altijd ontdekken, dromen en vragen stellen. Laat ons nooit wat is accepteren. Laten wij altijd geloven in de kracht van onze ideeën, onze verbeelding en onze inzet om deze, onze, wereld te veranderen. En, zolang wij samen staan is er niets wat we niet kunnen bereiken. Zolang wij samen staan weet ik dat onze toekomst beter zal zijn dan ons verleden. 

Nu is onze tijd. Take a stand!

Stem 21 maart en let’s make some noise!