Door René Janssen

Veranderen is Schiedam eigen: van haringstad ging het naar een jeneverstad en toen naar scheepsbouwer. Drie bedrijfstakken die absoluut niets met elkaar te maken hebben, maar insprongen op de kansen van de tijd. Als je Schiedammers van iets kunt “beschuldigen” dan is het dat het inventieve, ondernemende mensen zijn die van alles in geld kunnen veranderen: als je ze de ruimte geeft.

Verandering

Schiedam staat weer voor een verandering. De oude bedrijfstakken die ons ooit groot maakten kunnen elders beter en goedkoper. Bulkproductie heeft plaats gemaakt voor “smart” en waarde gebaseerd ondernemen: de “next economy” staat schreeuwend voor onze deur. We houden nog vast aan wat we hebben, maar alle tekenen zijn er. Transformaties zijn onzeker: de vissers moesten ook omscholen tot stokers. Zouden zij het leuk gevonden hebben?

Schiedam is lid van dat regionale verband dat we Metropoolregio Rotterdam Den Haag noemen waarbij het aanjagen van de economische motor de hoofddoelstelling is. De resultaten tot nu toe zijn voor Schiedam niet hoopvol. Wellicht dat ze er in Rotterdam en Den Haag meer profijt van hebben, maar daar wordt ik als Schiedammer niet warm of koud van als ik moet afrekenen bij de supermarkt.

Lef en kansen

Lef hebben, kansen aanpakken en durven op je gezicht te gaan om die ene kans te kunnen grijpen. Dat is ondernemen. De gemeente moet daarin faciliterend zijn, helpend, kansen en voorwaarden creëren. Ondernemers betekenen immers werkgelegenheid en investeringen.

Het SLV en -veel te weinig- andere partijen zien het al tijden aankomen (complimenten voor Groen Links en Progressief Schiedam zijn hier echt op zijn plaats). We zullen samen die verandering in moeten zetten om nieuwe kansen te creëren, werkgelegenheid en geldstromen. Dit doen we niet door af te wachten of iemand ergens de realisatie heeft dat Schiedam in een knooppunt van infrastructuur ligt, of tot iemand tot de ontdekking komt dat je hier een goed en stevig aanbod hebt van werknemers.

Wij zien kansen in duurzame, “groene” en innovatieve ondernemers. Dit is niet nieuw, we trokken daarin al tijden op met genoemde partijen. Deze bedrijfstak groeit sterk, kan op stevige internationale steun rekenen, en heeft een geweldige reputatie. Ziet u al nadelen? Even voor alle duidelijkheid: we bedoelen niet de vage types met knotjes, maar de Tesla’s van deze wereld.

Offensief

Door een offensief (u leest het goed: “offensief”) om groene, duurzame en innovatieve bedrijvigheid naar Schiedam te trekken stimuleer je de economie en brengen we keiharde cash in het laatje. Alle opties zijn daarbij op tafel, actief met alle partijen optrekken is daar bij cruciaal. Je springt op de bus of je springt er af, maar de bus rijdt wel door.

Denk met ons mee:

  • De eerste aanval zal gericht moeten zijn op de opbouw van de naam. Energiek Schiedam is bezig om alle gemeentevastgoed te voorzien van zonnepanelen zodat energie kosten omlaag gaan voor de Schiedammer. Als zij hun doelstelling realiseren dan zal Schiedam tot de top tien in Nederland behoren en aandacht trekken van ondernemers die op dat gebied ideeën hebben. Dat steunen we. Keihard. Maar waarom daar stoppen? Waarom mikken we niet gewoon op plek nummer één? Welk ander “laaghangend fruit” is er om ons te presenteren en ondernemers aan te trekken? Daar hebben we uw ideeën voor nodig.
  • De tweede aanval zal gericht zijn op vaststellen wat we kunnen doen en dat dan ook doen. Aan tafel gaan met ondernemers en milieu organisaties. Bruggen bouwen. Geen discussie op basis van dogmatiek, maar op kansen. Hoe kunnen we een ondernemer helpen om een succes te worden? Van belastingvoordelen tot de gemeenschappelijke aanschaf van “groene” diensten. Als het maar vertaalt naar voordeel voor de inwoners en economie van Schiedam.

 

Wij zijn bereid

…om met iedereen samen te werken, elk idee te overwegen, en elk advies aan te pakken, om samen met u ons doel te bereiken. Wat Schiedam nodig heeft is niet het vasthouden aan het in stand houden van achterhaalde modellen. Voorbeeld: wie installeert er nog gasvoorzieningen in huizen in deze tijd? Wat we nodig hebben is lef, zo u wilt: een “waarom niet?”-mentaliteit. Transformaties zijn nooit makkelijk, maar kom op, Schiedammers: we hebben het in onze geschiedenis al een paar keer gedaan. 

 

We kunnen het: u en wij samen.