door Cheyenne Purchase

We hebben het allemaal in de pers kunnen lezen: het college heeft slechts symbolisch aan de herplant-verplichting van het tracé A4 voldaan. Kwam dat echt als een verrassing voor u? Een van onze partijgenoten grapte al dat hij zich afvroeg hoe Vlaanderen er uit had gezien vlak na de Eerste Wereldoorlog, maar dat hij daar nu wel een redelijk goed idee over had. Hij miste alleen nog wat bomkraters en prikkeldraad. De toegezegde herplanting is weer een voorbeeld van een aanpak uit de losse pols. “Ongeveer” een paar bomen planten en dan hebben we over pakweg een eeuw “ongeveer” een bos.

Het SLV vindt, evenals andere partijen, dat er een loopje met de Schiedammer is genomen. Dit zagen we al met de besprekingen over de Westfrankelandsedijk en de Havendijk. In tegenstelling tot andere partijen vinden wij het echter niet zinvol om hier eindeloos over door te klagen. Dat is niet des Schiedammer: er is een probleem, dan pakken we aan en lossen het op. Dus zijn we in de telefoon gekropen, hebben we Google benut en zijn we met de auto door de regio gaan kijken. Dit alles met de vraagstelling: wat zijn de alternatieven en hoe kunnen we dit snel en effectief oplossen?

Één initiatief steekt er dan met kop en schouders boven uit: Tiny Forests. We hadden al Tiny Houses, maar Tiny Forests schijnt ook een dingetje te zijn. Zaandam, Mook, Utrecht, Almere en Zwolle gingen ons al voor. In Delft is men recentelijk ook aan de slag gegaan hiermee. Er wordt in een hoog tempo een klein “oerbos” aangelegd dat 10 jaar lang onderhouden moet worden. Het doet wonderen voor de biodiversiteit en wordt vooral gebruikt om mensen uit de gemeenschap in contact met elkaar te brengen. Het is namelijk geen gemeentelijke groenvoorziening iets, maar een wijk en scholenproject.

Een groot voordeel is dat het reeds gedaan is, er is een organisatie die het ondersteund, er zijn mensen die weten hoe het moet, er is een website, een plan en een calculatie. Zelfs in Schiedam zou een dergelijk voorgekookt project toch niet fout kunnen gaan? Of hebben we dan teveel vertrouwen? En wat er reeds staat aan groen kunnen we vast wel integreren. Leuk is ook dat scholen actief mee kunnen doen: er is zelfs een kant en klaar schoolprogramma, waardoor we kinderen direct in contact met natuur kunnen brengen. Kortom, het SLV ziet alleen maar voordelen.

Daarnaast zou het SLV het SLV niet zijn als we ook tegelijkertijd niet willen voorkomen dat bouwlustige types op termijn er mee aan de haal gaan. Schiedam is van, voor en door Schiedammers. Hoe zorg je ervoor dat dit een groenvoorziening wordt waar je als inwoner ook iets aan hebt? Onze mensen kwamen met een idee dat in Engeland al eeuwen bestaat, maar zover wij weten in Nederland niet. Benoem het zo gecreëerde bos of park tot “common”. Wat is dat nou weer zult u vragen?

Heel eenvoudig, een “common” is een land dat eigendom is van de gemeenschap. Inwoners beheren het en mogen het gebruiken. Let wel, het is geen privé eigendom, maar gemeenschappelijk eigendom. Je mag als inwoner van Schiedam gebruik maken van dit gebied zonder allerlei vergunningen, zolang je andere inwoners het gebruik maar niet verhindert of ontneemt. Dus wil je een bijenkast neerzetten, als de bomen groot zijn hout sprokkelen, of je koe of paard uit laten? Dat kan en mag. De regels worden opgesteld door de gemeenschap, waarbij permanente bebouwing of afgrenzing van delen niet mag. Oh, en geen rotzooi achter laten anders kun je het met je mede-inwoners aan de stok krijgen.  Ons voorstel is om het beheer in handen te geven van de scholen van Schiedam en de wijken waarin het land ligt: die wonen er, hebben er zicht op en kunnen ingrijpen als er iets gebeurd. Weer: van, voor en door Schiedammers. Bijkomend voordeel is dan ook dat de bestemming van dit gebied gelijk voor pakweg de komende eeuwen vastlegt. Bent u al enthousiast?

Dus, probleem zien? Aanpakken, oplossen en gelijk zorgen dat het geen probleem meer wordt. Dat is volgens het SLV de Schiedamse aanpak. Als wij dit als Schiedammers verwezenlijken zijn wij trendsetter in een gebied wat zich kenmerkt door afbreuk van groenvoorzieningen.

Wat denkt u er van? Zou zoiets in Schiedam zomaar kunnen?